Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το σύνολο των τεχνικών, διαδικασιών και πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την προστασία των δικτύων πληροφοριών, των συσκευών, των προγραμμάτων και των δεδομένων από επιθέσεις, βλάβες ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως “ασφάλεια της τεχνολογίας των πληροφοριών”. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι η ικανότητα των πληροφοριακών συστημάτων να αντέχουν σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα, τη διαθεσιμότητα και την αυθεντικότητα των δεδομένων που επεξεργάζονται ή των σχετικών υπηρεσιών που παρέχουν. Πρόκειται επίσης για ένα σύνολο θεμάτων που σχετίζονται με τη διασφάλιση της προστασίας στον τομέα του κυβερνοχώρου. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την προστασία των περιοχών επεξεργασίας πληροφοριών και των αλληλεπιδράσεων στα δίκτυα πληροφοριών και επικοινωνιών.

Για την καλύτερη κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αξίζει να αναφερθεί ο όρος κυβερνοχώρος, ο οποίος, σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε βάσει των νόμων έκτακτης ανάγκης, νοείται ως ο χώρος επεξεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών που δημιουργούνται από συστήματα ΤΠΕ, όπως ορίζεται στο άρθρο 3.3 του νόμου περί πληροφορικής των δραστηριοτήτων των φορέων που εκτελούν δημόσια καθήκοντα, καθώς και οι μεταξύ τους σύνδεσμοι και οι σχέσεις με τους χρήστες. Συνεπώς, το εννοιολογικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, δηλαδή τις διαδικασίες επεξεργασίας πληροφοριών και αλληλεπίδρασης σε δίκτυα ΤΠΕ που λαμβάνουν χώρα εντός του χώρου του.

Επίθεση χάκερ – πώς να προστατεύσετε τον ιστότοπό σας από αυτήν;

Υπάρχουν πολλές απειλές που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Άλλωστε, κινδυνεύετε να δεχτείτε επίθεση από χάκερς, η οποία μπορεί να καταλήξει πολύ άσχημα για τον ιστότοπό σας. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων για την ασφάλεια του ιστότοπού σας, και με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν θα χάσετε ευαίσθητα δεδομένα, αλλά θα προστατευτείτε και από την κατάληψη του ιστότοπού σας.

Παρόλο που το πιο πολυσυζητημένο πρόβλημα στο διαδίκτυο είναι το SPAM, δεν είναι το μόνο παράδειγμα δραστηριοτήτων hacking από τις οποίες πρέπει να προστατευτείτε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ασφαλίσετε τον ιστότοπό σας από επιθέσεις χάκερ.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια επίθεση χάκερ;

Συνήθως το hacking πραγματοποιείται από πραγματικούς ειδικούς που γνωρίζουν ακριβώς τι λάθη κάνουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Εκμεταλλεύονται έξυπνα και συχνά αδίστακτα αυτά τα εμπόδια και στη συνέχεια επιτίθενται. Στη συνέχεια, μπορεί να καταστραφεί η δουλειά αρκετών ετών, και όλα αυτά εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλης προστασίας. Στην περίπτωση της εποπτείας σας, μπορείτε πραγματικά να πληγείτε σκληρά από μια επίθεση χάκερ. Συνήθως οι ενέργειές τους περιλαμβάνουν:

 • Κατάληψη μιας σελίδας ή εναλλαγή της και ανακατεύθυνσή της σε ανεπιθύμητο περιεχόμενο.
 • Εγκατάσταση ιών στον διακομιστή σας – ο ιστότοπός σας θα μολυνθεί και θα επιτεθεί σε άλλους ιστότοπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. Επιπλέον, η Google θα θεωρήσει τον ιστότοπό σας ως μη ασφαλή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια αξιοπιστίας και πελατών.
 • Αποστολή μηνυμάτων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας από τον διακομιστή – ως συνέπεια τέτοιων μηνυμάτων, ο τομέας σας μπορεί να καταλήξει στη μαύρη λίστα των spammers.
 • Κλοπή κωδικών πρόσβασης και συνδέσεων στο CMS ή στο διακομιστή FTP.
 • Κλοπή ευαίσθητων δεδομένων – ειδικά οι μεγάλοι ιστότοποι αποτελούν ελκυστικό στόχο για τους χάκερ. Αυτό έχει περαιτέρω συνέπειες, καθώς τα δεδομένα συνήθως πωλούνται στο darknet και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται περαιτέρω.
 • Προσωρινή κατάληψη ενός ιστότοπου με σκοπό την εξαπάτηση του ιδιοκτήτη του.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από επιθέσεις χάκερ;

Η επιλογή του σωστού λογισμικού προστασίας από ιούς θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή/το τηλέφωνό σας χωρίς τον φόβο απώλειας δεδομένων. Επιλέξτε ένα antivirus που ταιριάζει στις καθημερινές σας ανάγκες.

Antivirus – ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να καταπολεμά, να αφαιρεί και να απομονώνει τους ιούς του υπολογιστή. Σήμερα, αποτελεί συνήθως μέρος ενός πακέτου προγραμμάτων που προστατεύει επίσης τον υπολογιστή από πολλές άλλες απειλές.

Το καλύτερο λογισμικό προστασίας από ιούς:

 • 1.🥇 Norton — Συνολικά το καλύτερο λογισμικό προστασίας από ιούς το 2022.
 • 2.🥈 Bitdefender —Η πιο ολοκληρωμένη σουίτα ασφάλειας διαδικτύου.
 • 3.🥉 Intego — Το καλύτερο antivirus για Mac (μόνο για macOS).
 • 4. TotalAV — Το καλύτερο λόγω της ευκολίας χρήσης του (συνιστάται για αρχάριους).
 • 5. McAfee — Καλύτερη προστασία δικτύου (με ένα εξαιρετικό οικογενειακό πρόγραμμα).
Το βίντεο που θα σας φέρει όλες τις πληροφορίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Συγγραφέας: Dominik Adamiak