Τι είναι το διαδικτυακό απόρρητο;

Βασίζεται κυρίως στην προστασία των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω του δικτύου μέσω κρυπτογράφησης, καθώς και στην προστασία των δεδομένων που παραμένουν σε διάφορους τύπους διακομιστών ή εφαρμογών. Το πρώτο στοιχείο υλοποιείται συνήθως με την κρυπτογράφηση των συνδέσεων.

 

Πώς να σερφάρετε στο Διαδίκτυο με ασφάλεια;

Η πλοήγηση στο Διαδίκτυο δεν αφορά μόνο την επίσκεψη στους αγαπημένους σας ιστότοπους, αλλά και τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, τις αγορές, ακόμη και τις δουλειές σας. Αξίζει λοιπόν να φροντίσετε να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας, να φροντίσετε για την ασφάλειά σας και τα δεδομένα σας, ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια. Δίνοντας ακούσια τα προσωπικά σας δεδομένα σε κάποιον, μπορεί να χάσετε όχι μόνο το χρόνο σας κατά την απόκτηση νέας ταυτότητας, αλλά και να πέσετε θύμα απάτης, ακριβών αγορών ή ψευδών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι ένα σύνολο χαρακτήρων με τη μορφή γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων, το οποίο έχει συνολικά περισσότερους από έξι χαρακτήρες. Με πιο απλά λόγια, ένας κωδικός πρόσβασης με έξι χαρακτήρες δεν είναι κανένας κωδικός πρόσβασης. Μια συρόμενη γέφυρα σε επίπεδο έδαφος χωρίς τάφρο υπερασπίζεται το κάστρο εξίσου καλά με έναν απλό κωδικό πρόσβασης. Είναι καλύτερο να έχετε έναν κωδικό πρόσβασης που αποτελείται από τουλάχιστον 12 χαρακτήρες. Ωστόσο, τέτοιους κωδικούς πρόσβασης είναι πολύ πιο δύσκολο να τους θυμάστε, οπότε αξίζει να εφαρμόσετε τον κανόνα: όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Αν θυμάστε έναν περίπλοκο κωδικό πρόσβασης οκτώ χαρακτήρων, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά.

Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστα δίκτυα

Κατά τη χρήση του Διαδικτύου, και ιδίως των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας την πηγή του δικτύου. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε πάντα να συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο μέσω του οικιακού μας δικτύου, το οποίο θα έπρεπε να είναι το ασφαλέστερο για εμάς. Κατά τη σύνδεση εκτός σπιτιού, ας χρησιμοποιήσουμε την κινητή μετάδοση.

Εάν πρέπει να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, μην συνδεθείτε σε οποιονδήποτε ιστότοπο χρησιμοποιώντας το δίκτυο αυτό, οπότε μην δίνετε κωδικούς σύνδεσης ή κωδικούς πρόσβασης. Ακόμη και τα ασφαλή δίκτυα ξενοδοχείων ή γραφείων μπορεί να μην είναι ασφαλή και να ελέγχονται από άλλους.

Χρήση dongles

Τα Dongles είναι χρήσιμα για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μικρές ακίδες USB παρόμοιες με τους νανοδέκτες που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ ασύρματων συσκευών και, για παράδειγμα, φορητών υπολογιστών. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο ασύρματο πληκτρολόγιο, χρειάζεται ένας δέκτης στο φορητό υπολογιστή. Ομοίως, για να επιτρέψουμε σε μια συσκευή (π.χ. το φορητό μας υπολογιστή) να συνδεθεί σε έναν τομέα και να μοιραστεί τον κωδικό πρόσβασής μας και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, πρέπει να αγγίξουμε φυσικά ένα τέτοιο κλειδί. Αυτό προστατεύει τον χρήστη σε διάφορα επίπεδα.

Χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς

Σε κάποιο βαθμό, το λογισμικό προστασίας από ιούς παρέχει ένα φράγμα για την προστασία των συσκευών μας από ανεπιθύμητο κακόβουλο λογισμικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση δεδομένων των πληροφοριών για τους ιούς σε ένα συγκεκριμένο λογισμικό προστασίας από ιούς, τόσο καλύτερα και ταχύτερα το antivirus θα αποκλείει το κακόβουλο λογισμικό. Αξίζει να επιλέξετε ένα πρόγραμμα επί πληρωμή, καθώς είναι αυτό που θα αντιδράσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε στιγμές κρίσης. Τα επί πληρωμή προγράμματα διαθέτουν επίσης αρκετά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα δωρεάν προγράμματα. Για παράδειγμα, εύρεση της συσκευής μου ή απομακρυσμένο κλείδωμα ευαίσθητων δεδομένων. Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά στην κατάταξη των καλύτερων προγραμμάτων προστασίας από ιούς.  

Μην ανοίγετε ύποπτα e-mail

Υπάρχει μια ατελείωτη ροή διαφημίσεων, ενημερωτικών δελτίων και spam που φτάνουν στα γραμματοκιβώτια (διαβάστε επίσης το άρθρο: Τι είναι το spam και πώς να το αποφύγετε;). Δεν μπορείτε πάντα να προστατεύεστε από όλα αυτά, αλλά μπορείτε σίγουρα να προστατεύεστε από επιθέσεις hacking, στις οποίες εκτίθεστε κάνοντας κλικ σε συνδέσμους από ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επισκεφθείτε μόνο ασφαλείς ιστότοπους

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας στο Διαδίκτυο είναι να επισκέπτεστε ιστότοπους που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλείς. Η είσοδος σε έναν ασφαλή ιστότοπο είναι συνήθως ομαλή, δηλαδή το πρόγραμμα περιήγησης δεν μας δίνει καμία πληροφορία για πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, όταν επισκεπτόμαστε έναν μη ασφαλή ιστότοπο, το πρόγραμμα περιήγησης θα μας ενημερώσει σχετικά.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα περιήγησης δεν εμπιστεύεται έναν συγκεκριμένο ιστότοπο είναι επειδή το πιστοποιητικό ασφαλείας είναι ληγμένο, λείπει ή δεν προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. 

 

Πώς μοιάζουν οι ασφαλείς ιστότοποι;

Προσέχετε πάντα τη διεύθυνση που σας εμφανίζεται στη γραμμή του προγράμματος περιήγησης και τα πιστοποιητικά ασφαλείας και θα αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο Διαδίκτυο.

Οι ασφαλείς ιστότοποι διαφέρουν από τους αναξιόπιστους ιστότοπους από το σχεδιασμό της διεύθυνσής τους. Υπάρχει πάντα κάτι λάθος με τους συνδέσμους που σας στέλνουν οι απατεώνες: ένας χαρακτήρας λείπει, προστίθεται, διπλασιάζεται, δεν έχουν πιστοποιητικά ασφαλείας.

Παρακαλώ σημειώστε:

Το λουκέτο στην αρχή της διεύθυνσης: αυτό υποδηλώνει κρυπτογραφημένη σύνδεση στο διαδίκτυο με τον ιστότοπο, η οποία εγγυάται ότι όλες οι πληροφορίες ανταλλάσσονται απευθείας μεταξύ του υπολογιστή σας και της υπηρεσίας μας- αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από το πρωτόκολλο https.

Η συγγραφή του ονόματος της σελίδας είναι πολύ σημαντική, ώστε ο τομέας να μην περιέχει πρόσθετους αντικαθιστώμενους ή επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες.

Τι είναι η πειρατεία στο Διαδίκτυο;

Είναι ένας όρος της καθομιλουμένης για τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Η πολωνική νομοθεσία δεν έχει επεξεργαστεί νομικό ορισμό της “πειρατείας λογισμικού”, καθώς πρόκειται για ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Η βιβλιογραφία έχει επεξεργαστεί πολλούς ορισμούς αυτού του φαινομένου. Fischer, ο οποίος ισχυρίζεται ότι “η πειρατεία λογισμικού περιλαμβάνει την αντιγραφή, αναπαραγωγή, χρήση και κατασκευή χωρίς άδεια ενός προϊόντος που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα”. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, οι πιο συνηθισμένες μορφές πειρατείας περιλαμβάνουν την εμπορία παράνομου λογισμικού, τη λήψη μουσικής και ταινιών από το Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

Μορφές πειρατείας λογισμικού

  • Η πειρατεία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και έχει αναπτύξει διάφορες παραλλαγές, από τις οποίες διακρίνονται πέντε βασικές μορφές πειρατείας
  • αντιγραφή λογισμικού ή άλλου αντικειμένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς την άδεια του δικαιοπάροχου για περαιτέρω διανομή
  • εγκατάσταση παράνομου λογισμικού σε σκληρό δίσκο
  • παραποίηση λογισμικού ή φορέα πνευματικών δικαιωμάτων
  • δικτυακή πειρατεία
  • ενοικίαση λογισμικού

Πώς να χρησιμοποιείτε νόμιμα τους πόρους του Διαδικτύου;

Παρά την αυξανόμενη προσφορά νόμιμων πηγών, την πρόσβαση σε βιβλία στο διαδίκτυο, τη μουσική σε υπηρεσίες streaming και την εμφάνιση πολυάριθμων υπηρεσιών VOD, ή την είσοδο στην Πολωνία του Netflix και του Showmax, η βιομηχανία της πειρατείας εξακολουθεί να αποκομίζει τεράστια κέρδη. Επίσης, επειδή οι Πολωνοί έχουν συχνά προβλήματα διάκρισης μεταξύ νόμιμων και παράνομων πηγών, καθώς οι πειρατικές υπηρεσίες προσπαθούν να προσποιηθούν ότι είναι νόμιμες πηγές, για παράδειγμα χρεώνοντας αμοιβές.

Υπάρχουν καταναλωτές που θέλουν να είναι δίκαιοι και να χρησιμοποιούν μόνο νόμιμες πηγές, αλλά η έρευνα που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, δείχνει ότι συχνά δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των πειρατικών ιστοσελίδων και εκείνων με νόμιμο περιεχόμενο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Deloitte. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι επί πληρωμή υπηρεσίες προσφέρουν μόνο νόμιμο περιεχόμενο. Το 28% των ερωτηθέντων δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει αυτή τη δήλωση. Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν ότι πληρώνοντας για περιεχόμενο μπορεί να υποστηρίζουν παράνομους ιστότοπους.

Πολλοί νέοι δεν βλέπουν τίποτα κακό στη χρήση παράνομου περιεχομένου. Νομίζουν ότι δεν θα επηρεαστούν από τις συνέπειες της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων και όσοι γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί, απλά δεν φοβούνται. – Στην Πολωνία, η λήψη αρχείων για προσωπική χρήση δεν τιμωρείται, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρήση των torrents μας εκθέτει, ακόμη και παρά τη θέλησή μας, στη μηχανική ανταλλαγή των κατεβασμένων έργων στο δίκτυο, και αυτό αποτελεί ήδη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επίσκεψη της αστυνομίας και, για παράδειγμα, σε πρόστιμα.

Το βασικό εργαλείο των Creative Commons είναι οι νομικές άδειες 

που επιτρέπουν την αντικατάσταση του παραδοσιακού μοντέλου “Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται” με το μοντέλο “Ορισμένα δικαιώματα διατηρούνται” – με σεβασμό των αρχών των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι άδειες Creative Commons προσφέρουν ένα ποικίλο σύνολο όρων αδειοδότησης – ελευθεριών και περιορισμών. Αυτό επιτρέπει στον συγγραφέα να καθορίσει ο ίδιος τους κανόνες βάσει των οποίων επιθυμεί να μοιραστεί το έργο του με άλλους. Στα δέκα χρόνια δραστηριότητάς του, το Creative Commons έχει οικοδομήσει μια ισχυρή θέση παγκοσμίως μέσω της εντατικής προώθησης της δημιουργικότητας και της δημιουργίας συνθηκών για νόμιμη πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά.

Όταν χρησιμοποιείται μια άδεια χρήσης, ο δημιουργός διατηρεί πάντα τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε άλλους να αντιγράφουν και να διανέμουν, και μπορεί επιπλέον να διευκρινίσει ότι η χρήση τους μπορεί να γίνει μόνο υπό μη εμπορικούς όρους ή να περιορίσει τη δημιουργία παράγωγων έργων.

 

Οι τέσσερις βασικοί όροι μιας άδειας CC είναι οι εξής:

Γνώση της συγγραφής. Μπορείτε να αντιγράψετε, να διανείμετε, να εκτελέσετε
να εκτελεί το έργο που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι
έργο και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι
Ο αρχικός συγγραφέας πιστώνεται.

Μη εμπορική χρήση. Μπορείτε να αντιγράψετε, να διανείμετε, να εκτελέσετε
να αντιγράφει, να διανέμει, να προβάλλει και να εκτελεί το έργο που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό
και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό για μη εμπορικούς σκοπούς μόνο.

Με τους ίδιους όρους. Μπορείτε να διανέμετε παράγωγα έργα μόνο
Με την ίδια άδεια χρήσης με εκείνη με την οποία διατέθηκε το πρωτότυπο έργο
Πρωτότυπο έργο.

Όχι παράγωγα έργα. Μπορείτε να αντιγράψετε, να διανείμετε, να εκτελέσετε
Εκτέλεση, αντιγραφή, διανομή, προβολή και εκτέλεση του έργου μόνο στην αρχική του μορφή – όχι παράγωγα έργα.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε παράγωγα έργα.

 

 
 
 
 

CREATIVE COMMONS ZERO (CC0)

ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΤΗ ΧΡΉΣΗ ΤΩΝ ΠΌΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΎΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΌ ΤΡΌΠΟ,

ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΆ ΚΑΙ ΧΩΡΊΣ ΤΗΝ ΑΝΆΓΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΉΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑ.

ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΕΣ ΌΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΆΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΎΣΕΤΕ ΜΟΥΣΙΚΉ
  • Soundcloud
  • ReverbNation
  • Free Music
  • Archive
  • Jamendo
  • Live Music
  • Archive
  • Musopen
  • Audionautix
  • Bandcamp
  • SoundClick
  • Noise Trade
ΤΟΠΟΘΕΣΊΕΣ ΌΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΆΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΤΕ ΤΑΙΝΊΕΣ ΝΌΜΙΜΑ
  • cda.pl
  • vod.pl
  • TVP VOD
  • YouTube
  • Netflix
  • arte.tv
  • ipla.tv

Επανακατεύθυνση σελίδων σε συγκεκριμένες γλώσσες

Συγγραφέας: Tejtone