Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – Ασφάλεια δικτύων και υπολογιστών

Γιατί να ασφαλίσετε το δίκτυο και τον υπολογιστή σας;

Για να προστατευτείτε από επιθέσεις hacking ή ιούς, πρέπει να ασφαλίσετε το δίκτυο και τον υπολογιστή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευτείτε από αυτούς. Ένα μη ασφαλές δίκτυο είναι εύκολος στόχος για τους χάκερ και χωρίς antivirus δεν είναι δύσκολο να βρεθεί τέτοιο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Πώς ασφαλίζετε το δίκτυό σας;

 ΚΩΔΙΚΌΣ ΠΡΌΣΒΑΣΗΣ

Σε ένα μη ασφαλές δίκτυο, η παραβίαση δεν είναι δύσκολη υπόθεση ακόμη και για τους λιγότερο ειδικευμένους χάκερ. Για να ασφαλίσουμε το δίκτυο, μπορούμε να ορίσουμε έναν κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι δύσκολο να σπάσει, θα πρέπει να περιέχει κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες, αριθμούς και χαρακτήρες όπως (! @ # # $ . ?). Ένας καλός κωδικός πρόσβασης δεν θα διασφαλίσει επαρκώς το δίκτυο από την παραβίαση, θα καταστήσει δύσκολη τη διάρρηξη του δικτύου, αλλά ένας καλός χάκερ θα το παραβιάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. 

 

FIREWALL

Ένα από τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι το τείχος προστασίας. Αυτή είναι μια λειτουργία των περισσότερων δρομολογητών, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στο λογισμικό του συστήματος.  Είναι ένας τρόπος προστασίας των δικτύων και των συστημάτων από εισβολείς. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται τόσο στο υλικό σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό, όσο και στο ίδιο το λογισμικό που εμποδίζει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον υπολογιστή που προστατεύει.

ΦΙΛΤΡΆΡΙΣΜΑ ΔΙΕΥΘΎΝΣΕΩΝ MAC

Εάν χρησιμοποιείτε ιδιωτικό δίκτυο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει σε επιλεγμένες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Πρέπει να συμπεριλάβετε τις φυσικές διευθύνσεις των αξιόπιστων συσκευών στη λίστα διευθύνσεων. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη σύνδεση άγνωστων συσκευών στο διαδίκτυο, αλλά η παραβίαση εξακολουθεί να είναι δυνατή. Ο χάκερ για να εισχωρήσει στο δίκτυο πρέπει να θυσιάσει περισσότερα, γεγονός που μπορεί να τον αποθαρρύνει από την επίθεση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΤΕ ΈΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ ΔΊΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ

Οι περισσότεροι δρομολογητές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο για τους επισκέπτες. Αυτό σας επιτρέπει να διαχωρίσετε το ιδιωτικό σας δίκτυο από τα δίκτυα άλλων χρηστών, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αλλά εμποδίζοντας τις μεταφορές αρχείων από το τοπικό δίκτυο. Αυτό προστατεύει το δίκτυό σας από τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού και περιορίζει τις επιθέσεις στο δίκτυό σας. 

Πώς να ασφαλίσετε το δίκτυο; 

ANTIVIRUS

 

Πρόκειται για έναν τύπο λογισμικού που εμποδίζει τους ιούς και τους αποτρέπει από τη λήψη τους. Οι αντι-ιοί συχνά επιτρέπουν την αφαίρεση των ιών που έχουν ήδη μεταφορτωθεί, προστατεύοντας έτσι τα δεδομένα και τον ίδιο τον εξοπλισμό του υπολογιστή, καθώς ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα εξαρτήματα του υπολογιστή.

 

FIREWALL

Τα τείχη προστασίας βρίσκονται επίσης στα συστήματα υπολογιστών και εκτελούν παρόμοια λειτουργία με αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως. Τα βασικά καθήκοντά του περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του δικτύου και την απόρριψη αιτήσεων πρόσβασης που θεωρούνται επικίνδυνες.

 

ADBLOCK

Λογισμικό που χρησιμοποιείται συχνά σε προγράμματα περιήγησης. Αποκλείει τις αναδυόμενες διαφημίσεις, τα ενοχλητικά παράθυρα και τα διαφημιστικά βίντεο σε ιστότοπους όπως το YouTube. Συνήθως, το antivirus μπλοκάρει επίσης τα σενάρια εντοπισμού και περιορίζει την ποσότητα των πληροφοριών που παρακολουθούνται από τα cookies.

 

VPN

Ένα VPN είναι ένα κλειστό δίκτυο στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι χρήστες του. Με ένα VPN, οι άλλοι χρήστες δεν μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο. Το VPN σας επιτρέπει να αλλάξετε τη διεύθυνση IP και την τοποθεσία του υπολογιστή σας, γεγονός που σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε προγράμματα που δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα σας. Η ανωνυμία σας είναι εξασφαλισμένη, και όταν περιηγείστε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή πληκτρολογείτε κωδικούς πρόσβασης, ο κίνδυνος να κλέψει κάποιος τα δεδομένα σας είναι αμελητέος.

ΜΗΝ ΑΝΟΊΓΕΤΕ ΎΠΟΠΤΑ E-MAIL ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΆΖΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΌ ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΠΗΓΈΣ
Ποτέ μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κατεβάζετε αρχεία από πειρατικούς ιστότοπους. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ιούς ή spyware που μπορούν να υποκλέψουν πληροφορίες σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης. Χάρη σε αυτό, οι χάκερ συχνά εισβάλλουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και κλέβουν τα χρήματά τους ή εμποδίζουν την πρόσβαση σε λογαριασμούς και εφαρμογές. Τα antivirus δεν ανιχνεύουν πάντα έναν ιό. Ορισμένοι ιοί είναι τόσο κωδικοποιημένοι που είναι αδύνατον να εντοπιστούν από ένα πρόγραμμα, οπότε το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε για τέτοια αρχεία.

Συγγραφέας: Dawid Kucharski