Απόρρητο στο Διαδίκτυο 

Η ιδιωτική ζωή είναι ένα δικαίωμα που παρέχεται σε κάθε άτομο. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στηρίζει την ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για μια ελεύθερη και πλήρως δημοκρατική κοινωνία.

Κανόνες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο, ακολουθήστε αυτούς τους 10 κανόνες για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο:
Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστα δίκτυα
Χρήση dongles
Χρήση λογισμικού anti-virus
Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Διατηρήστε το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σας σύστημα ενημερωμένα
Επισκεφθείτε μόνο ασφαλείς ιστότοπους
Μην ενεργείτε με βάση τα συναισθήματά σας
Μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα ή ύποπτες διαφημίσεις
Μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να νοείται ως ένα σύνολο χαρακτήρων σε
χαρακτήρες με τη μορφή γραμμάτων, ψηφίων και ειδικών χαρακτήρων, οι οποίοι έχουν περισσότερες από
από έξι. Είναι καλύτερο να έχετε έναν κωδικό πρόσβασης που αποτελείται από τουλάχιστον 12 χαρακτήρες. Ωστόσο, τέτοιους κωδικούς πρόσβασης είναι πολύ πιο δύσκολο να τους θυμάστε, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον κανόνα: όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Λογισμικό κατά των ιών

Σε κάποιο βαθμό, το λογισμικό προστασίας από ιούς παρέχει ένα φράγμα για την προστασία των συσκευών μας από ανεπιθύμητο κακόβουλο λογισμικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση δεδομένων των πληροφοριών για τους ιούς σε ένα συγκεκριμένο λογισμικό προστασίας από ιούς, τόσο καλύτερα και ταχύτερα το antivirus θα αποκλείει το κακόβουλο λογισμικό.

Μην ανοίγετε ύποπτα e-mail

Εάν λάβετε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον άγνωστο, μην κάνετε κλικ στους συνδέσμους του μηνύματος και μην ανοίξετε τα συνημμένα αρχεία. Μια συνήθης πρακτική των κλεφτών του Διαδικτύου είναι να υποδύονται γνωστές μάρκες από τις οποίες λαμβάνουμε συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί να πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με ένα πακέτο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ή για επιβεβαίωση μιας αγοράς που δεν πραγματοποιήθηκε.

Επισκεφθείτε μόνο ασφαλείς ιστότοπους

Ορισμένες φορές οι ιστότοποι διαθέτουν πιστοποιητικό από μη αξιόπιστη πηγή. Οι φυλλομετρητές συνήθως το εντοπίζουν αυτό και ενημερώνουν τον χρήστη. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής παρά τα παραπάνω, είναι προτιμότερο να τον εγκαταλείψετε. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι, είναι προτιμότερο να τον εγκαταλείψετε. Ακολουθώντας αυτή την αρχή της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου μπορεί σίγουρα να σας σώσει από διαρροές δεδομένων περισσότερες από μία φορές.

Πνευματικά δικαιώματα

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον δημιουργό κάθε έργου –
το έργο δεν χρειάζεται καν να έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές.
αν δεν γνωρίζετε τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα, μπορείτε επίσης να διαβάσετε
μια περίληψη των πιο σημαντικών πληροφοριών για τα πνευματικά δικαιώματα που συζητήσαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Αν δεν γνωρίζετε τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα, σας καλούμε επίσης να διαβάσετε μια περίληψη των πιο σημαντικών πληροφοριών για τα πνευματικά δικαιώματα που συζητήσαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Ωστόσο, αξίζει να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε
αν ο συγγραφέας θέλει να μεταβιβάσει τα πνευματικά δικαιώματα σε κάποιον άλλον;
Στο ακόλουθο άρθρο θα απαντήσουμε στο ερώτημα πώς να μεταφέρετε σωστά
πνευματικά δικαιώματα σε ένα έργο και με ποια μορφή θα πρέπει να γίνει αυτό.

 

 

Πώς μπορώ να μεταβιβάσω τα πνευματικά μου δικαιώματα;

Ο ΘΕΣΜΌΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΊΒΑΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΗΜΟΦΙΛΉΣ ΜΕΤΑΞΎ ΠΟΛΛΏΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝ. ΣΧΕΤΊΖΕΤΑΙ ΆΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΊΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΎΝ ΑΠΌ ΤΑ ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝΤΑΙ. ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΠΛΉΡΟΥΣ ΜΕΤΑΒΊΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΌΣ ΜΕΤΑΒΙΒΆΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΤΏΝΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΘΈΤΕΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΊΖΕΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΚΈΡΔΗ ΑΠΌ ΑΥΤΌ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΉ ΜΕΤΑΒΊΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ Η ΚΑΤΆΡΤΙΣΗ ΣΎΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΊΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎ, Η ΟΠΟΊΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΆΠΤΕΤΑΙ ΕΓΓΡΆΦΩΣ. ΑΥΤΌ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΌΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΊ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΔΎΟ ΜΈΡΗ, ΔΗΛ. ΑΥΤΌ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΌΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΊ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΔΎΟ ΜΈΡΗ, ΔΗΛΑΔΉ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΌ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΤΏΝΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ. ΕΆΝ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΦΘΕΊ ΕΓΓΡΆΦΩΣ, Η ΜΕΤΑΒΊΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΉ ΕΊΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΉ.

 

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα Creative Commons

ΌΛΕΣ ΟΙ ΆΔΕΙΕΣ CREATIVE COMMONS ΈΧΟΥΝ ΚΟΙΝΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ (ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΤΩΝ ΗΘΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ) ΚΑΙ ΠΡΌΣΘΕΤΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΈΓΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΔΕΙΟΔΌΤΗ (Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΌ). ΟΙ ΌΡΟΙ ΑΔΕΙΟΔΌΤΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΔΟΜΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ – ΟΙ ΚΑΝΌΝΕΣ ΠΟΥ ΘΈΤΕΙ ΜΙΑ ΆΔΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΈΝΩΣΗΣ ΔΎΟ Ή ΤΡΙΏΝ ΤΈΤΟΙΩΝ ΌΡΩΝ. ΟΙ ΆΔΕΙΕΣ CREATIVE COMMONS ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΆΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΈΧΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ ΠΕΡΊ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΉΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΗΣ ΔΊΚΑΙΗΣ ΧΡΉΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΠΑΡΆΘΕΣΗΣ. Η ΧΡΉΣΗ ΑΔΕΙΏΝ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΤΟΝ ΣΑΦΉ ΚΑΘΟΡΙΣΜΌ ΠΡΌΣΘΕΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΉΣΤΕΣ (ΑΔΕΙΟΎΧΟΥΣ). Ο ΚΆΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΧΡΉΣΗΣ ΠΡΈΠΕΙ ΠΆΝΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΏΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΧΡΉΣΗΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ Η ΆΔΕΙΑ ΧΡΉΣΗΣ ΛΉΓΕΙ ΑΥΤΌΜΑΤΑ. ΑΥΤΌ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΌΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΆ ΤΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΆΦΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΆ ΣΕ ΚΆΘΕ ΑΝΤΊΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΚΑΙ ΌΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΎΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΈΣΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΠΡΌΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΈΡΓΑ.

 

Οι τέσσερις βασικοί όροι της άδειας CC 

Αναφορά. Μπορείτε να αντιγράφετε, να διανέμετε, να προβάλλετε και να εκτελείτε το έργο σας που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρετε τα στοιχεία του αρχικού δημιουργού.
 
Μη εμπορική χρήση. Μπορείτε να αντιγράφετε, να διανέμετε, να προβάλλετε και να εκτελείτε το έργο που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα και τα παράγωγα έργα που βασίζονται σε αυτό μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς.
 
Με τους ίδιους όρους. Μπορείτε να διανέμετε παράγωγα έργα μόνο υπό την ίδια άδεια χρήσης με το αρχικό έργο.
 
Όχι παράγωγα έργα. Μπορείτε να αντιγράφετε, να διανέμετε, να εκτελείτε και να προβάλλετε το έργο μόνο στην αρχική του μορφή και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε παράγωγα έργα.
 

Επανακατεύθυνση σε γλώσσες