Πώς να δημιουργήσετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

Ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης Ο κωδικός πρόσβασης είναι μια συμβολοσειρά που χρησιμοποιείται συνήθως όταν συνδέεστε σε διάφορους τύπους πόρων, όπως λειτουργικά συστήματα, βάσεις δεδομένων, πύλες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ. λπ. Οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες ή σύμβολα.

  • Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι η βάση για την ασφάλεια όλων των δραστηριοτήτων που εκτελούμε στο Διαδίκτυο. Αλλά για να προστατευτείτε πραγματικά, ένας καλός κωδικός πρόσβασης δεν αρκεί

Χρησιμοποιείτε παντού διαφορετικούς, μοναδικούς και ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης.

Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι δύσκολα παραβιάσιμος, μακρύς, να έχει αρκετούς ειδικούς χαρακτήρες και να αποτελείται από τυχαίους συνδυασμούς. Χρησιμοποιήστε όλα τα είδη χαρακτήρων – πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες όπως θαυμαστικά, ερωτηματικά κ. λπ.

Κατά τη δημιουργία ενός ασφαλούς κωδικού πρόσβασης, λάβετε υπόψη ότι ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι πάντα μοναδικός και να χρησιμοποιείται μόνο για μία υπηρεσία ή υπηρεσία. Δεν χρησιμοποιούμε δείγματα κωδικών πρόσβασης ή αλλαγές σε αυτούς.

Ένας καλός κωδικός πρόσβασης θα πρέπει:

  • Ένας συνδυασμός πολλών λέξεων που μπορούν να διαχωριστούν ή να αλλάξουν με ειδικούς χαρακτήρες – ένας κωδικός πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμάστε.
  • Δημιουργείται από τυχαίες συμβολοσειρές ή τυχαία επιλεγμένες λέξεις που δεν παραμένουν σε μια συμβολοσειρά αιτίου-αποτελέσματος. 
  • Να προετοιμαστεί από εμάς και να είναι εντελώς πρωτότυπο
 
 

  

 

 

  • Περιλαμβάνει πεζά και κεφαλαία γράμματα, ειδικούς χαρακτήρες και αριθμούς. –
  • Εσωτερικές λέξεις που γράφονται σκόπιμα με γραμματικά λάθη και επίσης σε πολλές γλώσσες
  • Ένα παράδειγμα δύσκολου κωδικού πρόσβασης μπορεί να είναι οι ακόλουθες συμβολοσειρές, π. χ. <. OzpDzL45ech$@*, F[;ar(}ib)ZJ@`=7, `LjOb<$Y*{yiK:c!

Μην δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης που είναι πολύ εύκολοι, επαναλαμβανόμενοι, που αποτελούνται μόνο από χαρακτήρες δίπλα-δίπλα στο πληκτρολόγιο ή προσωπικές πληροφορίες.

Η δημιουργία ενός πολύ ισχυρού κωδικού πρόσβασης και η καταγραφή του σε χαρτί είναι εξίσου κακή απόφαση με τη δημιουργία ενός εύκολα απομνημονεύσιμου κωδικού πρόσβασης χωρίς να τον καταγράψετε. Ποτέ μην γράφετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε χαρτί. Αν θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας τους κωδικούς πρόσβασης, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που τρέχει σε ένα στικάκι USB και πάρτε το μαζί σας.

Πώς να ασφαλίσετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Η δημιουργία ενός πολύ ισχυρού κωδικού πρόσβασης και η καταγραφή του σε χαρτί είναι εξίσου κακή απόφαση με τη δημιουργία ενός εύκολα απομνημονεύσιμου κωδικού πρόσβασης χωρίς να τον καταγράψετε. Ποτέ μην γράφετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε χαρτί. Αν θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας τους κωδικούς πρόσβασης, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που τρέχει σε ένα στικάκι USB και πάρτε το μαζί σας.

Εάν είναι δυνατόν, μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή που δεν εμπιστεύεστε για να συνδεθείτε σε ιστότοπους που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικές ιστοσελίδες. Οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά λογισμικό keylogger, το οποίο τους επιτρέπει να καταγράφουν οποιοδήποτε κείμενο εισάγεται στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης. Το ασφαλέστερο στο κεφάλι. Φυσικά, είναι μάλλον αδύνατο για οποιονδήποτε να θυμάται όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες και πύλες. Αυτό σας αφήνει δύο επιλογές είτε τα αποθηκεύετε όλα κάπου εκτός του υπολογιστή σας (ποτέ στο δίσκο!), είτε χρησιμοποιείτε έναν λεγόμενο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργεί και θυμάται για εσάς ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλα τα μέρη όπου πρέπει να συνδεθείτε. Ο μόνος κωδικός πρόσβασης που χρειάζεται να θυμάστε είναι αυτός για τον διαχειριστή θα πρέπει να είναι ισχυρός και περίπλοκος! Ο διαχειριστής συγχρονίζεται με το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Γιατί να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης Τα δεδομένα του λογαριασμού αλληλογραφίας, τα προσωπικά δεδομένα και οι πόροι που προστατεύετε θα είναι ασφαλή μόνο αν χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Όσο πιο πολύπλοκος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο επίπονη θα είναι η αποκρυπτογράφησή του από ένα τρίτο μέρος ή μηχάνημα.